Επανεξέταση προδιαγραφών λειτουργίας Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών

Επανεξέταση προδιαγραφών λειτουργίας Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών

Αρ. Πρωτ. 11332/11.12.08

Προς Υπουργό:
- Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων


Αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον και η λειτουργία περίπου 5000 Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (Ε.Ε.Σ.) σε όλη την Ελλάδα μετά από την Υπουργική Απόφαση 129456/Δ6 (ΦΕΚ τεύχος Β΄ 2105/10-10-2008) σύμφωνα με την οποία οι προδιαγραφές και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών αλλάζουν δραματικά.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Ελευθερών Σπουδών τα Ε.Ε.Σ. στην χώρα μας δεν έχουν καμία σχέση με τα κολέγια, τα ΙΕΚ και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ώστε να υπόκεινται στις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης 129456/Δ6. Αντιθέτως παρέχουν άτυπη κατάρτιση και εκπαίδευση χωρίς ωστόσο να χορηγούν τίτλους πτυχίων, χωρίς να δικαιούνται οι σπουδαστές των Ε.Ε.Σ. αναβολή στράτευσης, αλλά και χωρίς να παρέχονται επαγγελματικά δικαιώματα. Επιπλέον ακόμα και το κόστος φοίτησης στα Ε.Ε.Σ. είναι πολύ χαμηλό.

Ωστόσο, η νέα υπουργική απόφαση περιορίζει το αντικείμενο κατάρτισης των Ε.Ε.Σ., καθώς αυτό δεν θα πρέπει να είναι το ίδιο με το διδακτικό αντικείμενο εγκεκριμένων κολεγίων. Επιπλέον οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα πρέπει να πληρούν πιο αυστηρούς όρους ακόμα και από τους αντίστοιχούς των κολεγίων, των ΙΕΚ, των ΕΠΑΣ, των ΚΕΚ, ενώ οι οικονομικές απαιτήσεις των 120.000 € διακυβεύουν την λειτουργία των περισσοτέρων Ε.Ε.Σ. αφήνοντας χωρίς εργασία περίπου 40.000 εργαζόμενους σε πανελλαδικό επίπεδο.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών η προθεσμία για την υποβολή του φακέλου άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των Ε.Ε.Σ. μέχρι το τέλος του χρόνου (31-12-2008) είναι ανέφικτη ακόμα και στην περίπτωση που κάποια Ε.Ε.Σ. μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας υπουργικής απόφασης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει μία παράταση στη προθεσμία υποβολής των φακέλων των Ε.Ε.Σ. για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους;

- Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο να επανεξετάσει κάποια από τα μέτρα λειτουργίας των Ε.Ε.Σ. κατόπιν νέου διαλόγου με την Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών;